Sosiaalinen media on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Sen myötä yrityksille on avautunut erilaisia keinoja tunnettuuden nostattamiseen. Yksi yleisimpiä trendejä sosiaalisen median hyödyntämisessä on ollut vaikuttajamarkkinoinnin kasvava merkitys yritysten markkinoinnissa. Parhaimmillaan vaikuttajamarkkinointi on äärimmäisen tehokas keino esimerkiksi yrityksen brändin kasvattamisessa.
Mitä vaikuttajamarkkinoinnilla tarkoitetaan?
Vaikuttajamarkkinoinnista puhuttaessa käytetään sanaa vaikuttaja eli influencer. Vaikuttaja voi olla bloggaaja, tubettaja, urheilija, näyttelijä, somepersoona jne. Vaikuttajasta ollaan kiinnostuneita ja hänellä on kyky puhutella omaa kohderyhmäänsä. Vaikuttaja pystyy vaikuttamaan omassa sosiaalisessa mediassaan tuomalla esiin arvoja, jotka hän kokee itselleen tärkeäksi. Hyvällä vaikuttajalla on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa ja hänen tekemisistään ollaan jatkuvasti kiinnostuneita. Seuraajamäärien lisäksi tarkastellaan seuraajien sitoutuneisuutta julkaisuihin.
Vaikuttajamarkkinoinnilla tarkoitetaan yrityksen ja vaikuttajan välistä kaupallista yhteistyötä, joka tulee tuoda esille selkeästi julkaisuissa. Vaikuttajamarkkinointi tarjoaa yrityksille vaihtoehdon perinteisen sponsoroinnin sijaan käyttämällä esimerkiksi huippu-urheilijoita edistämään palveluidensa myyntiä sosiaalisessa mediassa. Vaikuttajamarkkinointi onkin yksi tehokkaimmista keinoista lisätä yrityksen kiinnostavuutta ja seuraajien määriä sosiaalisessa mediassa. Erityisesti uuden tuotteen lanseerauksessa tai brändimielikuvan kehittämisessä vaikuttajamarkkinointi toimii hyvin. Parhaimmassa tapauksessa vaikuttajamarkkinointi on huomattavasti yrityksen omaa markkinointia tehokkaampaa.
Keskeisimmät asiat vaikuttajamarkkinoinnissa
Yksi tärkeimmistä asioista on oikeanlaisen vaikuttajan löytäminen. Kun sopivaa vaikuttajaa kartoitetaan, kannattaa tarkastella ainakin seuraavia kysymyksiä:
Sopiiko vaikuttaja yrityksen arvoihin ja imagoon? Tavoittaako vaikuttaja halutun kohderyhmän? Kykeneekö vaikuttaja puhuttelemaan kohderyhmää oikealla tavalla? Onko vaikuttaja yrityksen palveluista aidosti kiinnostunut? Onko vaikuttaja kiinnostunut tekemään kaupallista yhteistyötä? Paljonko vaikuttajalla on seuraajia? Hallitseeko vaikuttaja sisällöntuotannon?
Vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeää, että vaikuttaja on juuri sopiva yrityksen tyyliin. Keskeistä on, että vaikuttaja tavoittaa yrityksen kohderyhmän. Lisäksi vaikuttajan pitää olla aidosti kiinnostunut kaupallisesta yhteistyöstä ja vaikuttajan omat arvot pitää mätsätä yrityksen arvojen kanssa. Kun vaikuttaja on aidosti tykästynyt yrityksen tarjoamaan palveluun, on sen esille tuominen helppoa ja luontevaa. Näin ollen pääsee syntymään ns. “win-win situation”, josta hyötyvät konkreettisesti sekä yritys että vaikuttaja. Yhteistyö muodostuu entistä hedelmällisemmäksi, jos vaikuttaja omaksuu yrityksen arvot ja osaa tuoda tätäkin puolta esiin sosiaalisessa mediassaan.
Tehokas vaikuttaja on aktiivinen somessa ja postauksia saattaa tulla viikon aikana lukuisia. Sen vuoksi on tärkeää, että vaikuttaja saadaan sitoutumaan kaupalliseen yhteistyöhön mahdollisimman pitkäksi ajaksi. Jos vaikuttaja postaa esimerkiksi yhden kuvan kuukaudessa edistääkseen yrityksen myyntiä, on riskinä, että tuo postaus hukkuu vaikuttajan muuhun somesisältöön, eikä postaus tavoita kohderyhmää tarpeeksi tehokkaasti.
Monet vaikuttajat suosivatkin ns. kampanjoita, joita on hyvä pohtia yrityksen sisällä yhdessä vaikuttajan kanssa. On paljon tehokkaampaa rakentaa vaikuttajan ympärille pitkäaikainen projekti. Pitkäaikaisuus toimii myös vaikuttajalle tehokkaammin, koska vaikuttajalla on enemmän aikaa tutustua yrityksen tarjoamaan tuotteeseen tai palveluun. Kun tuotteelle rakennetaan kampanja, postaukset myös näkyvät useammin vaikuttajan sosiaalisessa mediassa ja tavoittavat paremmin yrityksen kohderyhmän.
Entä sitten seuraajamäärät?
Kun pohditaan vaikuttajan seuraajamääriä, kannattaa ottaa huomioon ainakin kustannuskysymykset ja seuraajien sitoutuneisuus. Mitä tunnetumpi vaikuttaja on kyseessä, sen suuremmat ovat seuraajamäärät. Tämä puolestaan kysyy lisää resursseja yrityksen markkinointibudjettiin.
On tärkeää pohtia, miten vaikuttajamarkkinointi toteutetaan osana markkinointistrategiaa. Vähintään kuitenkin tulisi pohtia, mitkä ovat vaikuttajayhteistyön tavoitteet, kohderyhmät ja ydinviesti. Tätä kautta voi myös pohtia onko järkevämpää panostaa useampaan vaikuttajaan pienemmillä seuraajamäärillä (pienellä budjetilla) vai yhteen isoon ”superstaraan” (suurella budjetilla).
Mega, makro, mikro vai nano?
Vaikuttajat voidaan kategorioida neljään tasoon. On olemassa ns. julkkisvaikuttajat eli megavaikuttajat, joilla on kirkkaasti eniten seuraajia sosiaalisessa mediassa. Lisäksi puhutaan makro, — mikro – ja nanovaikuttajista, jotka puhuttelevat pienempiä kohderyhmiä.
Megavaikuttajilla seuraajia on 100 000 ylöspäin. Tunnettuja megavaikuttajia ovat mm. Janni Hussi, Veronica Verho, Jaajo Linnonmaa, Miisa Rotola-Pukkila (Mmiisas) ja Jaakko Parkkali. Megavaikuttajien hintalappu on luonnollisesti korkein, mutta sillä tavoitetaan myös laajin kohdeyleisö. Kohdeyleisö ei kuitenkaan ole niin sitoutunutta kuin esimerkiksi makro- tai mikrovaikuttajien yleisöt. Tätä kanavaa hyödynnetäänkin useimmiten esimerkiksi massatuotteiden markkinointiin.
Makrovaikuttajilla seuraajia on noin 10 000–100 000. Makrovaikuttajien seuraajat ovat sitoutuneimpia kuin megavaikuttajien seuraajat. Makrovaikuttajat koetaan asiantuntijoiksi ja he ovat useimmiten jo tehneet jonkin verran brändiyhteistyötä. Tunnettuja makrovaikuttajia ovat Nooralotta Neziri, Petra Olli, Mari Valosaari, Behm ja Rosanna Kulju.
Mikrovaikuttajilla seuraajia on noin 1000-10 000. Seuraajat ovat erittäin sitoutuneita vaikuttajaan pienempien seurantamäärien vuoksi. Vaikuttaja mielletään luotettavaksi ja näin ollen yhteistyö saattaa olla hyvinkin hedelmällistä mikrovaikuttajien kanssa. Yrityksillä tulee usein mainosbudjetti vastaan ja siksi onkin hyvä harkita yhteistyötä mikrovaikuttajien kanssa. Tunnettuja mikrovaikuttajia ovat mm. Jasmine Repo, Sanna Kämäräinen, Mika Poutala, Johannes Laine ja esimerkiksi tuore yleisurheilun halli EM-pronssimitalisti Kristian Pulli.
Nanovaikuttajat ovat pienin ryhmä, joilla on noin 1000 seuraajaa tai alle. Seuraajat koostuvat pääasiassa ystävistä ja tuttavista sekä ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista kuin vaikuttaja. Nanovaikuttajat ovat usein tavallisia ihmisiä, jotka osaavat kertoa tuotteista/palveluista maanläheisesti tavallisten ihmisten tapaan.
Megavaikuttajien haasteellisuus on yleensä suuret seurantamäärät ja näin ollen ongelmallisuus sitouttaa omia seuraajiaan. Mikrovaikuttajien ja nanovaikuttajien seuraajat ovat sen sijaan aktiivisempia ja sitoutuneimpia. Mikro ja nanovaikuttajia pidetään myös uskottavimpina vaikuttajamarkkinoinnissa, koska heihin on helppo samaistua ja he suosittelevat tai tuovat yrityksen palveluita esiin rehellisesti ja puolueettomasti.
Onnistuneen yhteistyön avaimet
Itse käyttäisin vaikuttajamarkkinoinnissa hyödyksi kaikenlaisia vaikuttajia. Mikäli yrityksellä on resursseja, yrityksen tai tuotteen keulakuvaksi sopisi esim. ”superstara”. Sen lisäksi makro,- mikro- ja nanovaikuttajat toimisivat suosittelijoina omalle yleisölleen. Ensisijaisen tärkeää on kuitenkin muistaa se, että yrityksen tarina tulee istua luontevasti osaksi vaikuttajan tarinaan ja vaikuttajalle tulee antaa suht vapaat kädet luoda itsensä näköistä sisältöä kanaviinsa.
Yhä useampi yritys solmii pidempiaikaisia yhteistyösopimuksia vaikuttajien kanssa, joka mahdollistaa esimerkiksi jatkuvan sisällöntuotannon ja vaikuttajat toimivat ns. brändilähettiläinä. Myös lainsäädännölliset asiat kannattaa ottaa huomioon ja tehdä kaikesta sovitusta yksityiskohtainen sopimus vaikuttajan kanssa. Lisäksi yrityksen asettamat tavoitteet pitää pystyä jollakin tapaa mittaamaan.
Loppujen lopuksi vaikuttajan valinta riippuu pitkälti yrityksen tavoitteista, budjetista ja brändistä.
Tässä oli pintaraapaisu vaikuttajamarkkinoinnin aiheeseen. Tulemme käsittelemään aihetta lisää sosiaalisen median kanavissamme lähiviikkoina. Teemme vaikuttajamarkkinoinnin strategista suunnittelua, joten jos teillä herää kysyttävää tai keskusteltavaa aiheesta, niin olkaa yhteydessä. 😊