Markkinointisuunnitelma on yksi tärkeimmistä liiketoiminnan työkaluista. Markkinointisuunnitelma helpottaa myös tavoitteiden saavuttamista sekä lisää esimerkiksi brändin tunnettuutta ja kysyntää. Markkinointisuunnitelmaa tarvitaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: yrityksen perustamisessa, sijoittajia etsiessä (he ovat kiinnostuneita siitä mihin investoivat rahansa), liiketoiminnan kasvattamisessa sekä tavoitteiden seurattavuudessa. Hyvä markkinointisuunnitelma päivitetään tietyin väliajoin ja se mahdollistaa suunnitelmallisen ja johdonmukaisen toiminnan liiketoiminnan edistämiseksi.
Markkinointistrategia ja markkinointisuunnitelma – mitä ihmettä?
Usein puhutaan markkinointistrategiasta ja markkinointisuunnitelmasta. Miten nämä oikein eroavat toisistaan? Lähdetään liikkeelle sanasta strategia. Strategian määritelmää voi pohtia esimerkiksi seuraavanlaisesti: määritellään pelikenttä, jossa pelataan (jääkiekko), määritellään kohderyhmä (katsojat), kilpailijat (muut joukkueet) ja tavoitteet (maalit, pisteet).
Lähtökohtaisesti yrityksellä on strategia, joka määrittelee pelikentän, jossa pelataan (visio, missio, arvot). Tämän tueksi tehdään liiketoimintasuunnitelma, jossa esitetään miten strategia toteutetaan ja miten strategiassa määritellyt tavoitteet saavutetaan.
Markkinointistrategian tehtävänä on tukea yrityksen strategiaa. Kaikissa yrityksissä ei kuitenkaan välttämättä ole erillistä strategiaa ja markkinointistrategiaa, vaan ne ovat yksi ja sama.
Markkinoinnin tavoitteena on lisätä myyntiä uusien liidien avulla sekä brändin rakentaminen. Markkinointistrategia määrittelee siis mitattavissa olevat tavoitteet, jotka voivat olla esimerkiksi seuraajien kasvu Instagramissa, tapahtumista saadut liidit, nettisivujen kävijämäärän kasvattaminen, myynnin kasvu tai tunnettuuden kasvattaminen. Kun markkinointistrategia on kunnossa, on helppoa lähteä luomaan markkinointisuunnitelmaa, joka oikeasti toimiikin!
Markkinointisuunnitelmalla tarkoitetaan sitä, miten strategia käytännössä toteutetaan eli kirjataan suunnitelmaan ne toimenpiteet, joilla halutut tavoitteet saavutetaan. Toiset puhuvat markkinoinnin käsikirjasta. Markkinointistrategia ja markkinointisuunnitelma kulkevat käsikädessä yrityksen liiketoimintasuunnitelman kanssa.
Markkinointisuunnitelmalla varmistetaan, että tehdään tarvittavat aktiviteetit oikeaan aikaan ja oikeille kanaville. Markkinointisuunnitelma antaa hyvät eväät myynnin kasvattamiseen. Minulle markkinointisuunnitelma on äärettömän tärkeä työkalu, sillä se mahdollistaa laadukkaan ja tuloksellisen markkinoinnin sekä mahdollisuuden kehittää markkinointia ketterästi.
Mitä markkinointisuunnitelma pitää sisällään?
Markkinointisuunnitelmaa on helpompi lähteä työstämään, kun kohde ja tavoite on tarkoin määritelty. Tämän perusteella on helpompi pohtia markkinointisuunnitelman eri osa-alueita kuten: aktiviteetteja (esim. kampanjat, tapahtumat), budjetointia, vastuuhenkilöitä, aikatauluja, kanavia, mittareita sekä tulosten arviointia.
Panosta liiketoiminnan kannalta tärkeimpiin kampanjoihin, tapahtumiin ja tuotelanseerauksiin sekä pohdi missä kanavissa kohderyhmäsi viettää aikaa. Räätälöi viestisi jokaiselle kohderyhmälle erikseen. Jos yrität tavoittaa samalla viestillä esimerkiksi talousjohtajan ja muotibloggarin, niin tulokset ovat todennäköisesti hyvin heikot. Itse suosin useampia ryhmiä yhdelle kampanjalle, sillä se antaa paremmat mahdollisuudet onnistumiselle. Muista myös A/B‑testaus!
Markkinointisuunnitelman hyödyt
Markkinointisuunnitelman avulla tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävien investointien (kulut, resurssit) toteutumista on mahdollista seurata hyvinkin tarkasti. Ainakin minun hermoni säästyvät, kun kaikki aktiviteetit ovat tiedossa hyvissä ajoin ja niihin ehtii valmistautua niin rahallisesti kuin ajallisestikin.
Tehtyjä aktiviteetteja mitataan säännöllisesti. Esimerkiksi Google Adsin tehokkuutta voi seurata analytiikkatyökaluilla ja tarvittavia toimenpiteitä voi tehdä datan perusteella. Itse seuraan säännöllisesti Google Analyticsia, jolla voi seurata esimerkiksi sivuston kävijämääriä ja mistä lähteistä kävijät saapuvat sivustollemme. Dataa kannattaa ja pitää käyttää hyödyksi potentiaalisten asiakkaiden saavuttamiseksi ja suunniteltaessa tulevaa.
Tapahtumia voidaan mitata esimerkiksi saatujen liidien määrällä tai onko pysytty budjetissa. Kannattaa myös mitata asiakkailta saatuja palautteita sekä yleisön määrää ja laatua. Myös sosiaalista mediaa voi mitata tapahtumien osalta. Mielestäni asiakkailta saatu palaute on kullanarvoista, sillä sen perusteella tapahtumaa voi kehittää paremmaksi. Tämä tietysti edellyttää, että asiakkaat näkevät vaivaa palautteen antamisessa.
Yrityksen liiketoiminnan kasvuun tärkeitä mittareita ovat esimerkiksi kauppoihin johtavat liidit tai tavoite kasvattaa palvelun / tuotteen X myyntiä 20% edelliseen vuoteen verrattuna. Tavoitteena voi myös olla 2 uutta asiakas referenssiä vuoden aikana.
Hyvä markkinointisuunnitelma mahdollistaa myös sen, että markkinointiaktiviteetit ovat kohdistettu juuri oikeille kohderyhmille. Suunnitelma auttaa myös peilaamaan menneisyyteen ja näkemään mikä homma toimi ja mikä ei. Kun tavoitteet ovat asetettu suunnitelmaan, niitä on helpompi noudattaa, mitata ja saavuttaa. Tavoitteet on myös helpompi muistaa, kun ne on kirjattu suunnitelmaan ylös. Ilman selkeää ja tavoitteellista suunnitelmaa on vaikeaa päästä maaliin. Tällöin useimmiten hairahdutaan helposti tieltä eikä se ole pidemmän päälle kannattavaa.
Onko markkinoinnin vuosikello enää oikea tapa suunnitella?
Markkinoinnin vuosikellosta puhutaan paljon, jolloin suunnitelmat tehdään vuositasolla. Itse suosin enemmänkin vuosikellon sijasta esimerkiksi kvartaaleittain tai puolivuositasolla tehtyjä suunnitelmia, koska ne ovat ketterämpiä muuttuviin tilanteisiin. Näin fokus säilyy ja samalla markkinointisuunnitelman kehittäminen jatkuu luontevasti. Markkinointibudjetti kannattaa pohtia vuositasolla ja tämän jälkeen kohdistaa se esimerkiksi kvartaaleittain. Tapahtumia suunniteltaessa kannattaa kuitenkin olla ainakin puoli vuotta aikaisempaa liikkeellä, jotta tilaisuuden markkinointiin ja mahdolliseen kutsuprosessiin jää kunnolla aikaa.
Itse teen karkealla tasolla vuosisuunnitelman ja täsmennän sitä kvartaaleittain. Kuten jo aikaisemmin jo mainitsinkin, niin tämä mahdollistaa nopean reagoinnin mahdollisiin muutoksiin sekä täsmällisen budjetoinnin ja resurssoinnin. Lisäksi sisältökalenteri on hyvänä lisänä suunnitelmissa. Itseäni ainakin rauhoittaa tieto siitä, että suunnitelmat ovat selvät ja niiden toteuttaminen on selkeää, tavoitteellista ja mitattavissa. On myös tärkeää saada johdon tuki markkinointisuunnitelmalle, jotta kaikki sitoutuvat suunnitelmaan ja yritys tietää missä mennään.
Markkinointisuunnitelma on avain myynnin kasvattamiseen
Markkinointisuunnitelman tekemiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa vaan tähän vaikuttaa muun muassa yrityksen koko, tavoitteet ja resurssit. Markkinointisuunnitelmaa laadittaessa, yrityksen tulisi asettaa selviä ja konkreettisia tavoitteita. Hyvä tavoite on realistinen, tulossuuntautunut, mitattava ja se tukee yrityksen kokonaistavoitteita.
On tärkeää noudattaa suunnitelmaa, sillä ilman markkinointia ei ole myyntiä ja ilman myyntiä ei ole asiakkaita. Hyvä markkinointisuunnitelma on avain muun muassa myynnin ja brändin kasvattamiseen. Markkinointisuunnitelman tekemiseen kannattaa siis nähdä hieman aikaa ja vaivaa. On hyvä muistaa, että kerran tehtyä markkinointisuunnitelmaa on helppo kehittää eteenpäin.
Markkinointisuunnitelma ei tule koskaan valmiiksi vaan se on jatkuva kehitysprosessi. Pidä kuitenkin mielessä, ettei alussa kannata haukata liian isoa palasta vaan voit aloittaa markkinointisuunnitelman tekemisen hyvinkin yksinkertaisella versiolla. Jos sinulle heräsi aiheesta kysymyksiä tai haluat päästä markkinointisuunnitelman tekemisessä alkuun, niin autamme mielellämme. Tehdään tavoitteet todeksi!